szerda, november 14, 2007

3. Lelki támogatás a helyes étrend betartásához

Lelki támogatás a helyes étrend betartásához

A helyes étrendre való áttéréshez átszoktatáshoz segítségre is szükség lehet.
Sokszor szakember kell ahhoz, hogy az ember áthangolódjon a szinte depresszió felé hajló magatartásból és érzetből.
Nem ritkán kimondott állásfoglalásokat, mint:”nekem ez nem megy”,”nem bírom ki”, „sosem fogyok le", ”sosem ehetek többé fagylaltot", „szánalmas vagyok", ,micsoda kudarc", „mindig kövér leszek" „mindig visszahízom”, "ezt én nem bírom anyagilag se". Az emberek 1/3-a egyébként is hajlamos negativisztikus, pesszimisztikus helyzetmegítélésekre, betegek és elhízottak közt ez gyakoribb, de pszichoterápia segítségével jól befolyásolható.
Elképzelhető, hogy kisebb-nagyobb pszichés problémáit, depresszióját, szorongásait próbálja enyhíteni az evéssel. Az is elképzelhető, hogy ez még nem is tudatosodott benne.
Másrészt segítséget kaphat a szokásai megváltoztatásához is.


Csökkenteni a kísértéseket

A kúrában komoly szerepe van olyan eljárásoknak is, amelyek pszichológiai módszereket alkalmaznak a páciensek viselkedésének megváltoztatására.
A viselkedésterápiának nevezhető folyamatok sokfélék, közülük most az étrendválltásra vonatkozóan kiemelném az ún. kísértés-kontroll technikát, mellyel limitálni lehet a kísértéseket és a mértéktelen és minőségtelen táplálékfelvételt.
Ilyenek:
  • Megtanulni körültekintően, visszafogottan és irányítottan élelmet vásárolni.
  • Különösen kerüljék azt, hogy éhgyomorra látogassák a boltokat.
  • Csak a legszükségesebb táplálékokat tartani otthon, el kell kerülni a raktározást, a spájzolást.
  • Tanuljunk meg annyi ételt szedni tányérunkra, amennyit jóízűen képesek vagyunk elfogyasztani. (Lehetőleg ne dobjunk ki ételt, de ha pont annyit teszünk a tányérra ami az adag akkor erre nem is lesz szükség)
  • Megtanulni a tányéron hagyni az ételt,ha mégis úgy érezzük, hogy elég volt.
  • Ha választani kell, a tányérról először azt fogyasszuk el, amit a legjobban szeretünk.
  • Az ételt otthagyni, kidobni a hagyományok alapján nem könnyű, pedig tudnunk kell, hogy az ételfeleslegek vagy a hulladékba, vagy a hasra-csípőre „kerülnek".
  • Sok édesanya azért hízik el, mert rendszeresen megeszi a gyereke által a tányéron hagyott ételeket.
  • Az étkezés ütemének figyelése.
  • Az étkezést azért kell lassítani, hogy hagyjunk időt a telítettség kialakulásához. Az agyba kb.20 perc alatt ér el az információ a gyomorból. Ezért az ételt apró falatokra vágva, alaposan rágjuk meg és élvezzük az ételeket, tartsunk szüneteket az evésben, akár az evőeszközöket is letehetjük átmenetileg. Az emberek egy részének elhízásában a gyors, kapkodó, kontroll nélküli nagy mennyiségű evés játszik szerepet.
  • Meghatározni és figyelni az időt, a helyet, melyet evésre szánunk.
  • Evés közben csak az evésre koncentráljunk.
  • Nagyon sokan ezen buknak el.
  • Van aki újságot olvas evés közben, a legjobb cikkeket választja ki a vacsorához, és aztán addig eszik kontrollálatlanul, amíg azokat el nem olvassa.
  • A másik csapda a tévénézés, amikor szinte korlátlan mennyiségű ételt vagy nassot lehet észrevétlenül fogyasztani.
  • Van aki a számítógép előtt ülve falatozik.
  • Az sem előnyös, ha a problémák megbeszélését az evés idejére koncentráljuk, mert azok szintén elvonják a figyelmet.

Nincsenek megjegyzések: